- Serdecznie witamy na oficjalnej stronie Szklar Górnych, pięknej miejscowości położonej wśród pięknych zielonych lasów...

Idź do spisu treści

Menu główne:

Koło Gospodyń



PRZEPISY POLECANE , WYPRÓBOWANE I SPRAWDZENE PRZEZ
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH - SZKLARY GÓRNE


PASZTET PIECZARKOWO-JAJECZNY


Składniki:
300 g pieczarek, startych na tarce o grubych oczkach
1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
10 jajek ugotowanych na twardo
2 surowe jajka
1 pęczek szczypiorku, posiekanego
1 pęczek natki pietruszki, posiekanej
1 pęczek koperku, posiekany
2 łyżki majonezu
1 łyżka śmietany 18%
1 bułka namoczona w mleku
0,5 szklanki bułki tartej
sól i pieprz do smaku
1 łyżka masła



PASZTET PIECZARKOWO-JAJECZNY


Przygotowanie:
Pieczarki i cebulę podsmażyć z masłem na patelni. Podsmażyć do momentu gdy odparuje cała woda. Jajka na twardo wymieszać z ziołami, śmietaną, majonezem, bułką namoczoną w mleku i bułką tartą. Dodać roztrzepane surowe jajka, podsmażone pieczarki i cebulę, doprawić pieprzem i solą. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej formy keksowej.
Zapiec w rozgrzanym piekarniku do 200°C przez około 1 godzinę.



CIASTO CYTRYNOWE

Masa nr 1.

-0,5 l śmietany kremówki
-2 łyżki cukru
-cukier waniliowy
-żelatyna
-sok z cytryny
-herbatniki

Masa nr 2.

-1,5 kostki masła
-2 żółtka
-sok z 3 cytryn
-1szkl. cukru
-3 budynie waniliowe
-3,5 szkl. wody



CIASTO CYTRYNOWE

Przygotowanie:


Śmietanę ubić z cukrem, dodać rozpuszczoną żelatynę.Herbatniki namoczyć w soku cytrynowym.

Zagotować 3 szklanki wody z cukrem i sokiem z cytryn, następnie wlać rozrobiony budyń z pozostałą ilością wody i zagotować, zostawić do ostygnięcia. Utrzeć masło z żółtkami i porcjami dodawać masę.

Na biszkopt wyłożyć masę budyniową, następnie śmietanę a na wierzch namoczone biszkopty, wierzch polać lukrem z sokiem cytrynowym.


ZUPA CHRZANOWA

Składniki:

2 pory
pół dużego selera
2 korzenie pietruszki
2 cebule
2 małe ziemniaki
2 litry wody
200 ml śmietanki kremówki
200g wędzonego boczku
1 łyżeczka majeranku
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
4 ziarna czarnego pieprzu
3-4 łyżki tartego chrzanu

Do dekoracji:
jajka ugotowane na twardo.



ZUPA CHRZANOWA

Przygotowanie:

Boczek pokrój w drobną kostkę (ewentualnie w paseczki), wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż przez kilka minut aż z mięsa wytopi się część tłuszczu i stanie się chrupiące.

Wtedy ściągnij je z patelni (pozostawiając na niej wytopiony tłuszcz). Warzywa obierz i drobno pokrój, przysmaż na patelni, na której smażył się boczek. Po kilku minutach przełóż warzywa do garnka, zalej je wodą, dodaj majeranek, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz.

Gotuj przez około 30-40 minut aż warzywa zmiękną. Wtedy wyciągnij ziele angielskie i liście laurowe, dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj około 20 minut, po czym zmiksuj zupę blenderem.

Do zupy dodaj śmietankę i chrzan, wymieszaj i ponownie zmiksuj, zagotuj i dopraw do smaku.
Zupę podawaj z kawałkami boczku i ewentualnie z jajkiem na twardo.

Smacznego !


SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM


-2 puszki tuńczyka w sosoie własnym
-1 puszka kukurydzy
-20dag orzeszków ziemnych
-1/2 papryki czerwonej swieżej
-20dag żółtego sera
-majonez

*Tuńczyka odcedzamy z sosu, wkładamy do misy, dodajemy kukurydzę.Paprykę kroimy w drobną kostkę, ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, wszystko razem delikatnie mieszamy, dodajemy orzeszki i majonez do smaku. Nie solimy. Zostawiamy na kilka godzin w lodówce, by sałatka się "przegryzła".


SCHAB DŁUGO DOJRZEWAJĄCY


-1kg schabu
-1 i 1/2 łyżki soli
-1 i 1/2 łyżki cukru
-1 i 1/2 łyżki pieprzu

Umyty schab nacieramy przyprawami i szczelnie zamykamy w worku lub rękawie do pieczenia. Zostawiamy na 24godz. w tem. pokojowej. Po tym czasie schab oczyszczamy z przypraw (nie myjemy), wylewamy wytworzone soki i nacieramy świeżymi przyprawami  w tych samych proporcjach.
Szczelnie zamykamy w folii i pozostawiamy na kolejne 6 dni w lodówce, co jakiś czas obracając mięsem.  
7-go dnia wyjmujemy z folii, kładziemy schab na deseczce i wstawiamy do lodówki na 1 dzień by lekko obsechł. Kroimy ostrym nożem w cieniuteńkie plasterki.D
o marynaty można dodać kilka zmiażdżonych ząbków czosnku.
Smacznego !


SŁODKIE PIEROŻKI


ciasto jak na zwykłe pierogi

FARSZ;
-2szkl. maku
-1/2szkl. cukru pudru
-łyżka miodu
-50g rodzynek
-50g orzechów włoskich
-2 żółtka

Mak wypłukać w wodzie i ugotować w mleku. Po przestudzeniu dwukrotnie zmielić.
Dodać posiekane bakalie,miód, żółtka utrzeć z cukrem pudrem i połączyć z makiem.
Z ciasta wykrawać kółeczka, nakładać farsz i zlepić pierożki.
Można podawać z kwaśną śmietaną, słodką śmietanką lub sosem kajmakowym.



"Pasztet z kaszy jęczmiennej"
GRAND PRIX KONKURSU "Tradycje Wielkanocne"
Obora 2012


-200g kaszy jęczmiennej
-200g wątróbki drobiowej
-200g mięsa mielonego wieprzowego
-200g selera (korzeń)
-średnia marchewka
-1 cebula
-2 jajka
-łyżka kaszy manny
-kilka łyżek oleju
-100g miękkiego masła
-gałka muszkatołowa
-łyżeczka  majeranku
-sól,  pieprz

Ugotować kaszę wg. przepisu na opakowaniu. Startą marchew i seler podsmażyć razem z cebulą pokrojoną w kostkę na oleju, dodać wątróbkę. Przesmażyć i zmielić lub zmiksować w blenderze. Połączyć pastę z kaszą, surowym mięsem i jajkami. Dodać kaszę mannę i masło. Dokładnie wymieszać i przyprawić wg. uznania. Przełożyć do formy keksowej i piec w 180st. ok. 50 min.
Podawać z sosem chrzanowym lub koperkowym
.

Smacznego!


BABKA TRÓJSMAKOWA

-1 margaryna
-6 jajek
-1szkl. Cukru
-2szkl. Mąki
-3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-6 łyżek oleju
-3 łyżki octu
-1/2 szkl. maku surowego
-2 łyżki kakao
-2 łyżki mleka
-kilka kropel olejku migdałowego (opcjonalnie)

Utrzeć żółtka z cukrem i stopniowo dodawać do utartej margaryny. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i połączyć z  masą. Dodać olej, ocet a na końcu pianę ubitą z białek.
Ciasto podzielić na 3 części.
Do 1-szej dodać mąkę,
do 2-giej kakao, a do 3-ciej mleko i olejek.
Do formy keksowej wyłożyć 1-szą masę, na nią 2-gą i następną.

Piec w temp. 180 st.
Po 45 min. sprawdzić patyczkiem
czy babka już się upiekła.



BISZKOPT CZEKOLADOWY z KREMEM ŚMIETANKOWYM i TRUSKAWKAMI

ciasto:
5 jaj
1szkl. mąki
3/4szkl. cukru
2lyżeczki proszku do pieczenia
3łyżki kakao
5 lyżek oleju
Ubić pianę z białek, dodać cukier i nadal ubijać. Delikatnie zmiksować z żółtkami. Stopniowo wsypywać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao, mieszać łyżką.Na końcu dodać olej. Piec ok. 30 min. w 180st.


krem
:
1/2 l śmietanki tortowej 36%
1 małe op. serka mascarpone
cukier puder


Ubić śmietanę na dość sztywny krem z cukrem pudrem (ilość wg. uznania), dodać serek i i miksować kilka sekund (ostrożnie, bo możemy zrobić masło).
Przestudzony biszkopt rozkroić na 2 blaty, posmarować kremem i ułożyć na nim niewielkie truskawki. Przykryć 2-gim blatem i lekko docisnąć.Wierzch i boki również posmarować kremem. Całość obsypać wiórkami czekoladowymi, a wierzch ozdobić truskawkami posmarowanymi płynną jeszcze galaretką , by pięknie lśniły.
Jeśli do biszkoptu nie dodamy kakao to truskawki możemy zastąpić jagodami lub brzoskwiniami.











Masz ciekawy przepis ?
Podziel się z nami, a zamieścimy
go na naszej stronie
internetowej.


Napisz do nas !

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego